Tarih SOKOLOVIC

42
6
 
Comments
edi Z.
edi Z. - Day ago
Bosna je islamska drzava to je nesto logicno za vreme juge 80'/, muslimana bilo
luka
luka - 5 months ago
a zasto je veliki vezir mehmed pasa sokolovic ,jedino srbima u banatu ostavio najvece povlastice ?
Ibn Haris
Ibn Haris - 4 months ago
Kada? Koji defter? A drugo to lako moze bit osmansko dobrocinstvo i sklapanje mira sa manjinama. Stvarno bi bilo glupo da se po tome Sokolovic pasa smatra Srbinom, cinjenica da je bio Bosnjak. Zasto bi da je zbog srpstva ugadjao Srbima dao povlastice Banacanima, a ostavio svoje Sokolovice?
luka
luka - 5 months ago
bogu miil ili bogu mio. to je izvorno bugarska sekta/
Ibn Haris
Ibn Haris - 4 months ago
Bogumil je zapravo bio Makedonac. Njegova ucenja su se rasirila po Balkanu, ali su najduze prezivjela u Bosni. Ali hijerarhija bosanske crkve bila originalna ukljucujuci i mnoge rituale, ipak Bogumil sam nije bio toliki ljubitelj crkvene hijerarhije i vise se je zalagao za jednostavno vodstvo.
luka
luka - 5 months ago
janicari su uzimani iskljucivo od hriscanske dece, tj pravoslavne, amin.
Tajma Hadzic
Tajma Hadzic - Month ago
luka H
Ivan Hećimović
Ivan Hećimović - 3 months ago
Krscani su i katolici i pravoslavci i protestanti sam protestanata tad jos nije ni bilo znaci katolici i pravoslavci s time da se ponekad i muslimani uzimaju al to je iznimka
luka
luka - 4 months ago
Kenan Sarajlija fasciniran sam tvojim znanjem ,ali zasto je onda sokolovic obnivio pecku petrijarsiju i svog brata od strica postavio za patrijarha?naravno srpskog patrijarha.
Ibn Haris
Ibn Haris - 4 months ago
Znanje ti je nenormalno ograniceno. Ne nisu samo od pravoslavni, katolicka djeca su isto bila ukljucena. Ali su se pravile iznimke pa su i poneki talentirani muslimani prihvaceni. Ne zaboravi Nesuha Matrakciju, Nasuh al-Matrakci bin Karagoz bin Abdullah al-Visokavi al Bosnevi bilo mu je puno ime. Na nasem Nesuh Matrakcija sin Karadjozov sin Abdullahov Visocanin Bosnjak.
Next videos