Tarih SOKOLOVIC

22
2
 
Comments
luka
luka - 2 months ago
a zasto je veliki vezir mehmed pasa sokolovic ,jedino srbima u banatu ostavio najvece povlastice ?
Kenan Sarajlija
Kenan Sarajlija - Month ago
Kada? Koji defter? A drugo to lako moze bit osmansko dobrocinstvo i sklapanje mira sa manjinama. Stvarno bi bilo glupo da se po tome Sokolovic pasa smatra Srbinom, cinjenica da je bio Bosnjak. Zasto bi da je zbog srpstva ugadjao Srbima dao povlastice Banacanima, a ostavio svoje Sokolovice?
luka
luka - 2 months ago
bogu miil ili bogu mio. to je izvorno bugarska sekta/
Kenan Sarajlija
Kenan Sarajlija - Month ago
Bogumil je zapravo bio Makedonac. Njegova ucenja su se rasirila po Balkanu, ali su najduze prezivjela u Bosni. Ali hijerarhija bosanske crkve bila originalna ukljucujuci i mnoge rituale, ipak Bogumil sam nije bio toliki ljubitelj crkvene hijerarhije i vise se je zalagao za jednostavno vodstvo.
luka
luka - 2 months ago
janicari su uzimani iskljucivo od hriscanske dece, tj pravoslavne, amin.
Ivan Hećimović
Ivan Hećimović - 10 days ago
Krscani su i katolici i pravoslavci i protestanti sam protestanata tad jos nije ni bilo znaci katolici i pravoslavci s time da se ponekad i muslimani uzimaju al to je iznimka
luka
luka - Month ago
Kenan Sarajlija fasciniran sam tvojim znanjem ,ali zasto je onda sokolovic obnivio pecku petrijarsiju i svog brata od strica postavio za patrijarha?naravno srpskog patrijarha.
Kenan Sarajlija
Kenan Sarajlija - Month ago
Znanje ti je nenormalno ograniceno. Ne nisu samo od pravoslavni, katolicka djeca su isto bila ukljucena. Ali su se pravile iznimke pa su i poneki talentirani muslimani prihvaceni. Ne zaboravi Nesuha Matrakciju, Nasuh al-Matrakci bin Karagoz bin Abdullah al-Visokavi al Bosnevi bilo mu je puno ime. Na nasem Nesuh Matrakcija sin Karadjozov sin Abdullahov Visocanin Bosnjak.
Next videos